B357 interior
Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

DTU Building 357

Space for knowledge sharing

Different zones supports the students' work before and after classes. Here students and teachers can gather at large oak tables, or work in smaller groups in the soft furniture, which have a view to the adjacent green environment. 

We have designed the study area in building B357 Electromagnetic Test Center at Technical University of Denmark (DTU). The building is home to students and researchers at the DTU Electro Institute and it holds four new laboratories, three radio-silent laboratories for different types of antenna measurements as well as a room for measurements of millimeter wave components and circuits. In addition, the facility contains a large teaching laboratory with an adjacent study environment. This combination of specialist laboratories and social learning zones supports interdisciplinarity in the environment. Here, researchers, professionals and students can move uninhibited among each other.

Designing a distinct arrival for B357

The students arrive at the building through a distinct, green painted entrance. We have chosen the green color to create a distinct, recognizable arrival. This makes it easy for students to find their way around the campus. At the entrance, we have placed a custom-made lamp, “Electromagnetic Fields and Waves” above a bust of H.C. Ørsted, who is widely credited as the scientist who discovered electromagnetism in 1820. Since his discovery, Ørsted has recalled that the idea of a connection between electricity and magnetism became particularly vivid for him during a series of lectures in the spring of 1820. Subsequently, he experimented with discharging currents through a fine platinum wire and observing how a magnetic needle reacted to the discharge. In the design, the bust and the lamp function both as wayfinding elements that mark the entrance of the building, and at the same time they are elements signifying the research tradition that is continued in the building. When you as a student, teacher, researcher or guest enter the building, they move directly from the entrance into a common area with different zones that support the students’ work before and after classes. Here students and teachers can gather at large oak tables, or work in smaller groups in the soft furniture, which have a view to the adjacent green environment.

A multi-purpose interior at B357

The furniture has been developed to fulfill the client’s wish to have both furniture that students could gather around for e.g. presentations, and furniture that can support the students staying at campus for example to work on assignments. To provide these facilities, we have designed both lounge furniture and furniture reminiscent of cafe interior with high tables. As the students’ work is primarily done digitally, the lounge furniture has built-in plugs. The students can thus easily charge computers and mobile phones while they work or hang out. The study environment is available to all users of the DTU Campus. B357 is placed opposite a canteen, making the student environment easily available for students to use before and after classes.