Previous
Next
  • Thumbnails
  • Fullscreen
  • Go to text

Center for Large Structure Production

A landmark for innovation

We think it’s a fantastic looking building that matches our needs while helping to redeem the huge potential of the LSP project. We believe that the beautiful architecture and clear references to SDU in Odense will make it a landmark that also points to new chapters in SDU’s and Funen’s robotics adventures.

Jens Ringsmose, Rector of the University of Southern Denmark.

The new center will research and develop automated solutions to build large-scale structures such as wind turbines, ships, and structures for building. With the new building for the center, the activities can unfold to it’s full potential, allowing researchers and companies to develop robots for the large-scale structures – robots which don’t exist on that scale today.

A beacon for large structure innovation

The new robotics center will serve a landmark for the transformation of the maritime sector, construction, and energy sectors and the robotics industry. The new building makes for a striking arrival at the Port and Odense with its strong references to both the existing industrial buildings at Lindø and SDU.

In the judge’s motivation it is stated that the building will heighten the overall building quality of the old shipyard area. The new building is expected to be completed by 2025 and will by then house robots and technological equipment as well as students, researchers and companies.

The architectural concept for the Large Structure Production Center

Our project comprises three buildings under one unifying membrane: the façade. We have chosen this approach to unite the diverse requirements of the building’s functions, so that the LSP center is perceived as one cohesive and distinctive building.

Compositionally, we use the distinct and contrasting heights of the three building programs; Hangar, Warehouse, and Administration, to create a varied but cohesive sculptural volume, with the potential to become a natural landmark in the landscape – and for the arrival to the harbor.

The Hangar

In the layout, it has been a guiding principle that the production path from the maneuvering area to the Platform and into the Hangar is a continuous and straight path.

The Warehouse

The Warehouse is placed as a nearby annex to Platform 1 so that new equipment can be easily placed or models and similar can be redistributed to and from the Hangar. Around Platform 1, the Hangar and Warehouse form a light and logical triangle for movement with the large doors close to each other.

By moving the Warehouse’s location slightly towards the south, space is created for the access road to the general parking to be led away from the Platform and behind the Warehouse. In this way, we avoid crossing traffic and create an easily readable logistics on site.

The Administration

The Administration is placed in one level alongside the Hangar towards the east. Here, there are good opportunities for direct contact with the Hangar, while creating a covered connection to the Warehouse. Parking is thus located towards the south, and the main entrance to the entire facility is visible from the Coastal Road upon arrival at the harbor.

The Administration building itself becomes an elastic building in expression, reaching out and holding on to the large volumes; the Hangar and the Warehouse, and thus tying the entire building complex together. While embracing the function’s enormous scale in the exterior, we break down the scale in the interior and create experiential spaces for the human scale.

 Laboratory

There will be a focus on researching and developing automated solutions for the construction of large structures such as wind turbines, ships, and buildings. Thanks to the center, activities can be conducted in a serious manner, providing researchers and companies with the opportunity to develop robots for large structures. Robots that do not currently exist at that scale.

Client
University of Southern Denmark
Area
The building comprises 3100 m2 / 5900 m2 of landscape
Year
2025
Location
Odense, Denmark
Collaborators
ISC Consulting Engineers / 1:1 landskab
Funding
The center is established as part of the Maersk Mc-Kinney Moller Institute and has received funding from the A. P. Møller Foundation
Images
Exterior renders by Theodor Fritz